Alla inlägg under februari 2014

Av smilodon - 6 februari 2014 22:00

Det här är mest tänkt som ett inlägg för att se om jag kommer att ha rätt när Sveriges nya mästerkock har utsetts. Vi kan förmodligen ganska säkert redan nu säga att det blir en kvinna (därav min nya mer korrekta titel med kvinnlig mästerkock), och männen har hittills plockats bort en efter en. Frågan är om kvinnorna håller så vansinnigt mycket bättre klass egentligen? I kvällens avsnitt reagerade jag på det som Ala serverade. Uppgiften bestod i att göra något nytt med en falukorv, en rätt som visar att man tänker utanför boxen. På tänka utanför boxen kan jag hålla med om att Ala halvlyckades, men ingen av domarna är speciellt upphetsade över rätten vad gäller smak, utseende eller- att hon använde väldigt lite falukorv. Som alltså var uppgiften! Hon brydde sig inte heller om huvudingrediensen under en stor del av den timme deltagarna hade fått till sitt förfogande.

Då, med det i bakhuvudet, tycker jag att det var fel man som fick lämna tävlingen. Jag tycker inte Ala skulle ha klarat sig igenom utan att någon av domarna åtminstone hade sagt något om den rätt som hon serverade. Och här återkommer min misstanke om att det är Ala som redan är förutsedd att vinna alltsammans. För hon har "det" som jag tycker att de andra kvinnliga vinnarna har haft. Antingen blir det Ala, eller Lovisa! 


Vad tror ni? Och när tror ni vi får läsa i vilken tidning som helst om hur trött skribenten är att det bara är kvinnor som kammar hem segern i Sveriges kvinnliga mästerkock? 




 

Av smilodon - 3 februari 2014 17:00

Jag har inte riktigt koll på hur kurvig Scarlett Johansson har varit i andra filmsammanhang, men fansen verkar i alla fall ha stenkoll på området och därmed rasar de sedvanligt eftersom en av posterna till den kommande storfilmen Captain America: The Winter Soldier har med en bild på en troligtvis photoshopad Black Widow. Det här är dessvärre den verklighet vi lever i och allt som vi tittar på är troligtvis photoshopat och fixat. Vi borde redan veta det här och det är inte ens något att "rasa" över. 

Sedan vet jag inte riktigt vad Scarlett Johansson syftar på att hon skulle behöva göra scener där hon slåss i trosor för att dra igång en "franchise med kvinnliga superhjältar"?. Det är väl bara att se till att göra en film utan sådana inslag och sedan få serietidningsfansen att se filmen i fråga? Om en film med Black Widow, utan bh-eller trosfightscener, inte blir en framgång är det väl knappast så att det är på grund av att det saknas just sådana scener? Batman behöver inte slåss i underkläder, inte heller Spider-Man eller någon annan manlig superhjälte. Filmerna säljer ändå och det är tack vare att namnet är så inarbetat och etablerat så publiken vallfärdar till bio för att se de här filmerna. Sedan är det ju faktiskt upp till de kvinnliga superhjältinnorna att se till att den tänkta publiken blir sugna på att se en franchise med kvinnliga superhjältar? Låt oss bara ta ett exempel: När Catwoman kom med Halle Berry i huvudrollen satsade man ganska mycket på att kattkvinnan först och främst skulle ha en ganska sexig dräckt, dessutom ville man ha med en skådis som det just då var ett av de hetare namnen. Det funkade inte! Filmen blev en flopp och fick jag vet inte hur många priser på Razzie-galan. Så vad var felet? Framför allt att det inte fanns tillräckligt många som ville se en film med Catwoman, och att man hellre spenderade sina veckopengar på att se te.x Spider-Man. Nej så enkelt kommer ni inte undan med bortförklaringen om att det behövs naket eller åtminstone lite fighter i underkläder för att kvinnliga superhjältar ska bli framgångsrika filmserier. Ni är helt enkelt för dåligt etablerade för att kunna uppbära hela filmer på egna fristående axlar. 

Men även om filmbolagen går med om att satsa sina pengar på att göra en film med enbart Black Widow, tror någon då att man inte mixtrar med filmens poster då? För att locka till sig en liten slev av publiken, som ändå går och väntar mer på nästa film med The Avangers eller Superman? 

Tyvärr. Tillräckligt många tjejer går inte på egen hand och tittar på seriefigursfilmer, och de slösar inte upp sin veckopeng på en film om en svart änka eller Electra eller Catwoman. Och den stora publiken med serietidningsläsande killar går sådana filmer också förbi, för de tycker dessvärre att Hulk, Spider-Man, Batman, Stålmannen och ja till och med Fantomen är betydligt intressantare. 

 

Så förslagsvis, gör en romantisk komedi/action med en kvinnlig superhjälte och då kanske ni lyckas med att fånga målgruppen ni vill ska se filmen. Men jag tror faktiskt inte att det fungerar med kvinnliga superhjältar i helt fristående filmer. Jag tror det framför allt handlar om avundsjuka, att Avangers och Thor och Captain America går med så stora vinster medan det inte fungerar med kvinnliga hjältar. Men nyligen skrev bland annat Dagens nyheter att fantasyfilmer med kvinnliga, starka karaktärer som Hungerspelen går som på tåget, så varför inte satsa där istället och vara nöjd med det? Eller? Hur tror du en film med någon kvinnlig superhjälte skulle vara gjord för att locka till sig samma publik som filmer med manliga superhjältar lyckas med?

 

 

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article18280881.ab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av smilodon - 1 februari 2014 03:00

Ja, det var ju "bra" att en varning utfärdas i Expressen för att det inte är bra för killar att låta sig kroppshetsas, och så har man bland annat letat upp en som tydligen forskar om maskulinutet. Finns motsvarande för kvinnor också, någon som sitter och forskar om femininitet? 


Unga grabbar som matas med Paradise Hotel och valfri actionfilm där det alltid är en supertränad man som har huvudrollen, och det enda som dessa grabbar får är en artikel i Expressen om att forskare varnar för att man inte ska träna för mycket och ägna all tid åt att få tvättbrädsmage och stora muskler? Ja, det räcker säkerligen! Eller kanske inte... Hur många spaltmeter har inte skrivits om hur tjejer ska låta bli att tro på vad de ser i reklam, film och tv-serier? Hur många spaltmeter har inte diskuterats om vikt, mat och bra, positiva förebilder för tjejer och kvinnor? Men när det handlar om män och deras kroppshets, så räcker det med detta och som toppen på glassen så rådfrågar man två kvinnor som på olika sätt jobbar enbart med att bedöma mäns utseende och vad som är maskulint ( och allt vad som är så fel med att vara man förmodligen). Patetiskt! 



http://www.expressen.se/halsa/forskare-varnar-for-kroppshets-bland-man/








 

Inga bra förebilder.

 

Ovido - Quiz & Flashcards