Direktlänk till inlägg 3 februari 2014

Superbantad midja orsakar storm

Av smilodon - 3 februari 2014 17:00

Jag har inte riktigt koll på hur kurvig Scarlett Johansson har varit i andra filmsammanhang, men fansen verkar i alla fall ha stenkoll på området och därmed rasar de sedvanligt eftersom en av posterna till den kommande storfilmen Captain America: The Winter Soldier har med en bild på en troligtvis photoshopad Black Widow. Det här är dessvärre den verklighet vi lever i och allt som vi tittar på är troligtvis photoshopat och fixat. Vi borde redan veta det här och det är inte ens något att "rasa" över. 

Sedan vet jag inte riktigt vad Scarlett Johansson syftar på att hon skulle behöva göra scener där hon slåss i trosor för att dra igång en "franchise med kvinnliga superhjältar"?. Det är väl bara att se till att göra en film utan sådana inslag och sedan få serietidningsfansen att se filmen i fråga? Om en film med Black Widow, utan bh-eller trosfightscener, inte blir en framgång är det väl knappast så att det är på grund av att det saknas just sådana scener? Batman behöver inte slåss i underkläder, inte heller Spider-Man eller någon annan manlig superhjälte. Filmerna säljer ändå och det är tack vare att namnet är så inarbetat och etablerat så publiken vallfärdar till bio för att se de här filmerna. Sedan är det ju faktiskt upp till de kvinnliga superhjältinnorna att se till att den tänkta publiken blir sugna på att se en franchise med kvinnliga superhjältar? Låt oss bara ta ett exempel: När Catwoman kom med Halle Berry i huvudrollen satsade man ganska mycket på att kattkvinnan först och främst skulle ha en ganska sexig dräckt, dessutom ville man ha med en skådis som det just då var ett av de hetare namnen. Det funkade inte! Filmen blev en flopp och fick jag vet inte hur många priser på Razzie-galan. Så vad var felet? Framför allt att det inte fanns tillräckligt många som ville se en film med Catwoman, och att man hellre spenderade sina veckopengar på att se te.x Spider-Man. Nej så enkelt kommer ni inte undan med bortförklaringen om att det behövs naket eller åtminstone lite fighter i underkläder för att kvinnliga superhjältar ska bli framgångsrika filmserier. Ni är helt enkelt för dåligt etablerade för att kunna uppbära hela filmer på egna fristående axlar. 

Men även om filmbolagen går med om att satsa sina pengar på att göra en film med enbart Black Widow, tror någon då att man inte mixtrar med filmens poster då? För att locka till sig en liten slev av publiken, som ändå går och väntar mer på nästa film med The Avangers eller Superman? 

Tyvärr. Tillräckligt många tjejer går inte på egen hand och tittar på seriefigursfilmer, och de slösar inte upp sin veckopeng på en film om en svart änka eller Electra eller Catwoman. Och den stora publiken med serietidningsläsande killar går sådana filmer också förbi, för de tycker dessvärre att Hulk, Spider-Man, Batman, Stålmannen och ja till och med Fantomen är betydligt intressantare. 

 

Så förslagsvis, gör en romantisk komedi/action med en kvinnlig superhjälte och då kanske ni lyckas med att fånga målgruppen ni vill ska se filmen. Men jag tror faktiskt inte att det fungerar med kvinnliga superhjältar i helt fristående filmer. Jag tror det framför allt handlar om avundsjuka, att Avangers och Thor och Captain America går med så stora vinster medan det inte fungerar med kvinnliga hjältar. Men nyligen skrev bland annat Dagens nyheter att fantasyfilmer med kvinnliga, starka karaktärer som Hungerspelen går som på tåget, så varför inte satsa där istället och vara nöjd med det? Eller? Hur tror du en film med någon kvinnlig superhjälte skulle vara gjord för att locka till sig samma publik som filmer med manliga superhjältar lyckas med?

 

 

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article18280881.ab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Ingen bild

P

3 februari 2014 18:28

Ja, "fansen".
Säkert.Alla vet ju att de flesta som definierar sig som fans av superhjältefilmer har som första prioritering att suprehjältarna inte ska vara överdrivet fysiskt attraktiva..

smilodon

4 februari 2014 21:53

Precis! "Fansen" i det här fallet går helt enkelt att ifrågasätta och deras motiv likaså.

 
Ingen bild

Kristian

5 februari 2014 11:10

I första Alien-filmen klarade Sigourney Weaver av monstret i linne och trosor. Den scenen är gjord. Det behövs ingen ny version.

Är det någon skillnad på manliga och kvinnliga actionhjältar förutom kön? Lite slåss, lite biljakt, lite dialog.

Inom rollspelsvärlden ställdes på 80- och 90-talen frågan vad kvinnor ville se i stället för "chainmail bikini". Svaret var "kvinnor i helrustning precis som grabbarna har."

Man vill altså slåss på lika villkor. Frågan är om man är beredd att ge upp skyddsvärdet.

(Kommer inte ihåg något alls av Tomb Raider-filmerna.)

smilodon

5 februari 2014 22:13

Ja tack för påminnelsen om den scenen i Alien, du har alldeles rätt i att den scenen redan är gjord och den behöver inte återanvändas trots att återvinning är så populärt.

Skillnaden som vissa vill säga finns är att en kvinnlig actionhjälte framför allt utmålas som sexig, samtidigt som hon ska vara tuff och allt det andra. Just Lara Croft-filmatiseringarna är väl ett bra exempel på det argumentet!

Intressant svar på frågan. Jag skulle vilja veta om man vill ha riktig realism och då får räkna med att de kvinnliga karaktärerna hamnar i underläge genom att deras muskler blir mindre och att de rent fysiskt skulle klara sig mindre länge i slagsmål? Och var är alla kvinnliga spelutvecklare som kan göra en skillnad då? Enligt ett reportage på TV4 är de ju upptagna med att framställa häst-spel och dylikt... Så jag vet inte, men lite måste de väl kanske göra själva också?

 
Ingen bild

Kristian

6 februari 2014 09:51

I Sinkadus nummer 9 (1987, http://www.piruett.se/sinkadusmandag/) skämtade Äventyrsspel med att de funderade på att ge ut ett rollspel om My Little Pony.

Vill man ha "realism", kan man göra på olika sätt.
1) som Gary Gygax: alla kvinnliga karaktärer är 20% svagare. (+2 på STR). Undrar hur många kvinnor som ville spela med honom, förövrigt ...
2) föreslå historiska "kvinnliga" vapen for de som inte har en stor del av de sammanlagda musklerna i skuldror och överkropp: knivar och stångvapen. I Japan är det nästan uteslutande kvinnor som tränar Naginata.

Men talar man om en värld där det finns flygande drakar som sprutar eld, alternativt varelser med syra som blod som man slåss mot iklädd exoskelett i rymdskepp ... så är kanske "realism" inte det mest intressanta.

Här var länken jag letat efter ett tag:
https://www.msb.se/sv/Produkter--tjanster/Publikationer/Publikationer-fran-MSB/Brandmannens-fysiska-formaga-delrapport-3---fysiska-gransvarden/
Det är en undersökning som gjorts för brandkåren. De har diverse moment att träna vilket översattes till löpning, lyft, handstyrka etc.
* I de flesta moment låg aktiva brandmän högre än vältränade "civila."
* I många övningar som hade med styrka att göra låg män högre än kvinnor, oavsett yrke och träningsnivå.
* I ett moment, antal lyft med "lätt" vikt (7.5kg, avsnitt 3.3.1.4, sid 48) var bilden ungefär densamma, med undantaget av en kvinna som låg en bra bid högre än närmsta vältränade brandman!

Citat Brandon Lee's roll i Showdown in Little Tokyo:
"All that upper body strength is making you slow."

smilodon

8 februari 2014 03:29

Tack återigen för intressant läsning och synpunkter. Ska läsa igenom länken som handlar om brandmän och vad de klarar av när jag känner mig piggare, men det verkar mycket intressant. Speciellt med tanke på att man för inte så länge sedan sänkte kraven på styrka allmänt för brandmän och polis, så att fler kvinnor skulle fixa utbildningen och i jämställdhetens namn kunna bli poliser och brandmän.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av smilodon - 19 november 2017 22:46


I och med att internationella mansdagen infaller på samma dag som internationella toalettdagen, väljer i alla fall svt att uppmärksamma toalettens dag, som förstås är betydligt viktigare! Jag har inte sett en enda antydan om att något media nämnt den...

Av smilodon - 8 oktober 2016 11:06

Det här var en ganska läsvärd krönika om ett ämne som man ibland kommer på sig själv med att fundera över, som man kortfattat kan banta ned till: varför bråkar tjejer så ofta med varandra? Det finns otaliga exempel på detta från jobbet. Man får ständ...

Av smilodon - 21 september 2016 21:43

Ja, vad ska man säga egentligen? Låt vara om lärarinnan med de fina tankarna om att lära de unga pojkarna mer om mens och vilken funktion den uppfyller, men att uppmuntra killarna till att ta med bindor och tamponger att förvara i sina skåp för att s...

Av smilodon - 4 september 2016 22:23

Helgen är snart över och det gick snabbt som vanligt, från lyckan man känner när man kommer hem på fredagskvällen och har två dagar ledigt från kneget till den lilla gnagande ångesten man kan känna inför en ny arbetsvecka. Förhoppningsvis kommer allt...

Av smilodon - 3 september 2016 15:28

Ja, varför inte servera lite lagom dos manshat innan lördagsölen intas torde Aftonslaskan tänka och publicerar nu en anledning till detta enerverande skrevande som tydligen inte alltid är ett försök från oss män att hävda makt och ta plats. Det kan k...

Ovido - Quiz & Flashcards