Alla inlägg den 24 april 2013

Av smilodon - 24 april 2013 13:24

Det börjar närma sig nu, det som av en del beskrivs som festernas fest det här året ( Nobelfesten får ursäkta och ödmjukt buga inför den publikanstormning denna musiktävling kommer att ha) och nu har man dessutom gjort klart att "humor ska lyfta fram Sverige". Jag kan hålla mig för skratt när jag läser detta och det av den anledningen att vi inte behöver skämta om oss inför internationella tittare eftersom det gör vi ändå helt naturligt varje dag ändå.


Men jag började fundera över hur media behandlar människor olika. Om vi tänker oss att en viss Jimmie Åkesson hade sagt något om att "skämta om svenskhet", eller som svt.se har som rubrik: "Så ska de driva med svenskheten". Åkesson hade blivit jagad som en råtta i alla svenska medier om vad han menar med svenskhet, vad är svenskt och hur ser han på att man ska driva med svenskheten? Alla dessa frågor, och säkerligen hundratals till, hade han fått besvara under en stämning som säkert hade kunnat beskrivas som krigslik och hetsk.

Å andra sidan- nu är det ett inslag som ska finnas med i Eurovision Song Contest och två i vanliga fall ganska roliga tv-personligheter, Fredrik Lindström och Felix Herngren, tar hand om det och ska då nagelfara "svenskheten" och plocka ut sådant som vi svenskar gör som tydligen är väldigt svenskt. Behöver dessa två herrar stå med svetten rinnande längst med pannan och besvara vad som egentligen är svenskt, om det överhuvudtaget finns något svenskt för vi gör ju vårat bästa med att försöka städa undan allt som är svenskt ( men vad är nu svenskt, och finns det något som är svenskt).


I ett sammanhang helt okej att bara slänga ur sig "driva med svenskheten", i ett annat sammanhang är det lika med rasistiskt och unket. Hur ska media ha det egentligen?




http://www.dagensmedia.se/nyheter/tv/article3682939.ece





 

Ovido - Quiz & Flashcards